Hoe bescherm ik mijn onderneming tegen ransomware

Security

Aanvallen met ransomware treffen alle ondernemingen, groot en klein. In vele gevallen zijn de bedrijven 1 of meerdere dagen niet operationeel. De economische kost loopt onmiddellijk hoog op. Hierbij kan het zelfs tot een faillissement komen.

Wat doet ransomware nu juist?

Ransomware versleutelt alles op uw harde schijf en netwerk. Eens geïnfecteerd trachten de criminelen die de ransomware hebben ontwikkeld geld van de onderneming te krijgen. Daarna “kan” u de sleutel krijgen om u bestanden opnieuw te decrypteren. Indien u niet betaald os geen back-up heeft zijn u bestanden verloren.

Hoe bescherm ik mij tegen ransomware?

Er zijn verschillende zaken die u kunt doen:

  • Sensibiliseer je gebruikers over de gevaren van ransomware. De meeste besmettingen worden veroorzaakt door het klikken op links of bijlagen die verstuurd worden via e-mail..
  • Een andere mogelijkheid is een firewall uitgebreid met Advanced Threat protection. Een goede firewall gaat al het verkeer dat binnen komt en buiten gaat op uw netwerk gecontroleerd en alleen wat toegelaten wordt komt erdoor. Hierdoor worden ongekende pakketten tegengehouden.
  • Zorg ervoor dat op uw pc’s en servers de laatste Microsoft updates en patches geïnstalleerd zijn. Via de ITovate monitoring software houden we uw systemen elke dag in de gate en zorgen we dat deze altijd up to date zijn!
  • Een managed antiviruspakket is een absolute must op elke device in uw netwerk. Met onze anti-virusoplossingen, worden uw e-mails eerst gescand op besmettingen vooraleer ze worden afgeleverd bij de gebruikers.
  • Kies voor een cloudoplossing, zoals MS Office 365 , welke minder vatbaar zijn voor besmettingen doordat datacenters uitgerust zijn met de grootst mogelijke beveiliging.
  • Voorkom ‘Local Adminstrator’ rechten voor de gewone gebruiker.
Cyber Security

Wat als mijn IT-infrastructuur toch besmet raakt door ransomware?

  • Zeker niet betalen, in de meeste gevallen wordt er geen reactie gegeven en krijgt u geen sleutel om te decrypteren!
  • Haal de pc van de gebruiker die de ransomware heeft geactiveerd uit het netwerk.
  • Zorg voor een betrouwbare back-up met tussentijdse incrementele back-ups. Hoe korter de tijd tussen de back-ups hoe minder data er zal verloren gaan.

Een besmetting met ransomware kan desastreuze gevolgen hebben voor elke kmo. Alle bestanden, databases,… kunnen compleet verloren gaan als er geen betrouwbare back-up is. Op deze manier gaan jaren werk verloren. Is er wel een back-up, dan kan het nog altijd een tijdje duren vooraleer het bedrijf terug volledig operationeel is.

 

Heeft u vragen omtrent uw beveiliging en wenst u met een gerust hart elke avond naar huis te gaan? Contacteer ons! Wij helpen u en uw bedrijf door te adviseren, controleren en informeren. Uw security is belangrijk voor ons!

Share This Post

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Free Audit

ITovate

Laat een gratis audit maken door Itovate en ontdek wat er nog nodig is

Algemene Informatie
Hardware
Software
Security
Gegevens